Om sygdommen

Hvad er hyperhidrosis?

Sygdommen hyperhidrosis (øget svedproduktion) bevirker, at svedkirtlerne producerer ekstra meget sved. Hyperhidrosis er især lokaliseret til hænder, fødder og/eller armhuler. Det er individuelt, hvor man sveder og hvor meget. Nogle personer har eksempelvis kun øget svedproduktion i håndfladerne og andre kun under fodsålerne.

Sygdommen kan begynde allerede i barndommen og forværres typisk i puberteten og fortsætter derefter resten af livet. Dog siges det, at svedproduktionen kan aftage i takt med alderen.

Sygdommen kan ikke helbredes, men der findes forskellige behandlingsmetoder, der kan holde sveden helt eller delvist ned.

Den nøjagtige årsag til hyperhidrosis kendes ikke. Der er fremsat forskellige teorier, men indtil videre foreligger der ikke noget videnskabeligt bevis. Noget tyder på, at hyperhidrosis i visse familier kan være arvelig.

Hvornår sveder man for meget?

At svede er i sig selv en naturlig mekanisme for kroppen. Hvor meget det er naturligt at svede, varierer fra person til person. Hvornår der er tale om unaturlig form for sved er derfor svært at afgøre.

Bemærk:

Sved.dk retter sig udelukkende mod hyperhidrosis. Hyperhidrosis medfører specielt øget svedproduktion, der giver fugtige hænder, fødder og/eller armhuler, men mængden af sved varierer individuelt. Det er vigtigt at understrege, at overdrevet sved kan være symptom på andre sygdomme end hyperhidrosis. Det er derfor altid lægen, som skal stille den nøjagtige diagnose.

Fugtigheden på hudoverfladen hos hyperhidrosis-lidende personer tiltager typisk, når det er varmt og alle andre også sveder, eksempelvis i sommerhalvåret eller under fysisk træning. Eller i situationer, hvor man er nervøs, - ligesom folk i almindelighed. Nogle hyperhidrosis-lidende personer sveder altid konstant hele året rundt uanset temperatur og situationen.

Det er som nævnt altid lægen, der skal afgøre om man lider af hyperhidrosis. Hvis du får stillet diagnosen hyperhidrosis, kan det være en god ide, at du selv sætter dig lidt ind i behandlingsmulighederne og går i dialog med lægen om, hvilken behandling, du vil foretrække.

Ulemper ved sygdommen

Problemer på grund af hyperhidrosis kan påvirke én både i privatlivet og på arbejdslivet. Der er risiko for en række markante, negative følger af sygdommen. Der kan ligefrem være tale om egentlige handicaps, hvis ikke sygdommen holdes nede.

Ubehandlet hyperhidrosis kan eksempelvis bevirke at:

  • Du kan ikke give hånd, når du møder andre mennesker.
  • Du undgår sociale situationer med andre mennesker, fx dans, dating, spille kort og andre former for spil og sport.
  • Du kan ikke arbejde eller omgås andre mennesker, hvori fysisk berøring indgår (social- og sundhedsassistsent, pædagoger, sygeplejersker, læger etc)
  • Du kan ikke arbejde med fx papirer, computere, instrumenter og mange andre genstande (papir opløses, instrumenter ruster, man sviner genstandene til etc)
  • Du kan ikke holde ordentligt fast på redskaber og genstande (bilrat, synål, etc)
  • Du kan ikke gå ordentligt, hvis du sveder under fødderne (fødderne glider i skoene)
  • Dine sko opløses og dit tøj misfarves og smuldrer, fx under armene
  • Huden opløses og revner og giver derved grobund for bakterier og svamp.
  • Snavs og stoffer fra overfladen på de genstande, man berører, klæber sig fast på hudoverfladen og kan give eksem.

Til toppen