16 år ... hvad skal jeg?

Jeg er en pige på 16 år. Mit problem startede da jeg var omkring 13 år, men kan huske episoder fra før hvor det har været et problem, f.eks. en juleaften, tror jeg har været omkring 10, hvor min storebror pænt sagde til mig om jeg ikke havde brug for at gå op og skifte bluse. Jeg gik op, vaskede mig, tog nyt tøj på og kom ned igen, og efter 10 min. sagde min bror så til mig igen "at man altså skulle huske at vaske sig også."

I starten var jeg ikke så pinlig over det. Kan huske at jeg kunne snakke med mine veninder om det, og bare skiftede bluse en gang i mellem når jeg var sammen med dem. Men det blev bare ved med at blive værre, og kunne ikke rigtig skifte bluse hver halve time, når der var brug for det. Det endte med jeg ikke rigtig havde lyst til at være sammen med nogen og sagde nej til dem.

Det begyndte også at blive et problem ovre i skolen, jeg holdte altid armene tæt ind til mig så det ikke var så tydeligt, og prøvede at holde afstand til andre. Jeg mistede ikke rigtig mine veninder, for de var vel stadig mine veninder og holdt fast i mig selvom jeg virkede usocial.

Så begyndte at tænke på hvad jeg kunne gøre ved det, og har nu en masse t-shirts som jeg har syet ind så andre ikke kan se jeg har den indenunder og tager hver dag et trusseinlæg og klipper det over til hver armhule. Men det hjælper stadig ikke på lugten, og nogengange sveder jeg stadig så meget så det går igennem det hele, og har det virkelig dårligt med mig selv hver dag.

Prøvede på et tidspunkt sådan noget creme til at fjerne hår, puttede det under armene og ventede, det svigede sindsygt men troede virkelig det ville hjælpe, for så ville det "dræbe" nogen af alle svedkirtlerne. Det eneste jeg fik ud af det var helt røde armhuler hvor huden var næsten helt "brændt" af, og sindsyg svige og smerte når jeg skulle tage deo på. Ellers har jeg prøvet hvad jeg tror er alle matas forskellige deo'er, og med 5 forskellige på ad gangen.

Næste år skal jeg på efterskole, men mit svedproblem har virkelig givet mig tvivl, hvordan kan jeg så skjule det for min værelse kammerat?, hvordan skal jeg tage trusseindlæg på og ekstra trøjer på foran en person jeg ikke kender og sikkert vil synes jeg er ulækker for det? Hvordan skal jeg klare det med mennesker rundt omkring mig hele tiden, og kun 1 toilet delt mellem 6 personer og uden et værelse helt for mig selv? Det hele har næsten fået mig til at opgive at tage på efterskole.

I det hele taget har det gået meget ud over mit socialliv og selvværd, har aldrig lyst til at være sammen med nogen, og når jeg er, tænker jeg kun på hvornår de tager hjem. Jeg er bange for at tage til fester, for det betyder mange mennesker og varme, hvilket giver endnu mere sved.

En dag fik jeg pludselig den tanke at man da måtte kunne operere for det, sprøjte Botox ind og dræbe ens svedkirtler eller et eller andet. Så var det at jeg kom ind på en masse sider med andre med samme problemer og jeg blev helt lykkelig over at se at jeg ikke var den eneste.

Har lige i dag bestilt en perspirex creme og håber at det virker. Ellers har jeg ved at læse andres historier blevet overbevidst om at lægen ikke bare vil kigge på mig og begynde at snakke om pubertetssved, men vil tage mig seriøs og hjælpe mig med problemer.

I hvert fald ser jeg meget lysere på fremtiden nu, og håber for alt at jeg finder en løsning.

Hvis du har en beretning fra dit eget liv, som du har lyst til at dele med andre, kan du sende et kort indlæg til sved@sved.dk.

Til toppen