Pete

En amerikaners livsberetning

Pete er amerikaner. Han har specifikt givet Sved.dk lov til at bringe hans beretning om et liv med sved.

Mit navn er Pete. Jeg er næsten 63 og har levet et “hemmeligt” liv i smerte og forvirring … fordi jeg har lidt af HH (hyperhidrose) siden jeg var 10 år … hvilket gjorde at jeg giftede mig med ”sikre” personer (kvinder der ikke elskede mig) … tog de forkerte jobs (computer, så jeg kunne arbejde alene) … og undgik mange sociale situationer, som jeg ellers ville have nydt at deltage i (biografen, dans, spil, kirke).

Jeg voksede op med et par professionelle, usikre forældre, som betragtede mig som en forlængelse af dem selv. Da jeg begyndte at svede meget (armhuler, hænder, skridt, fødder) følte jeg mig uværdig og usikker. Gymnasiet var det VÆRSTE – gik med sweater/jakker året rundt, havde konstant irritation i skridtet, ønskede blot at skære mine hænder af. I al den tid ØNSKEDE jeg bare så meget at høre til … men jeg følte mig så anderledes, at jeg på en måde lukkede mig inde i min egen private verden.

Mine forældre kunne se, at jeg var ”lammet af angst” og sendte mig til en psykiaer, da jeg var 18. Jeg var i terapi i 40 år med stor smerte og en opfattelse af, at ingen andre i verden var så bekymret for berøring. Jeg tænkte aldrig nogensinde på, at min sygdom kunne stamme fra noget fysisk … men så den mere som en svær karakterbrist. Jeg led af vredesanfald efterfulgt af selvmordstanker.

I 1994 gav en psykiater mig diagnosen OCD (mental sygdom = social angst) på baggrund af at mine tanker konstant kredsede om mine hænder og ydmygelsen ved at røre andre eller lade dem se mine våde armhuler, når jeg netop ikke skulle svede. Jeg begyndte så at tage Anafranil mod OCD. Det viste at være medicin med stærk anticholinergisk virkning, hvilket tørrede mig helt ud. Pludseligt kunne jeg nyde det at røre og livet for første gang!! Lægerne gik selvfølgelig ud fra, at medicinen hjalp mod den mentale sygdom OCD, men set i bakspejlet hjalp den altså indvirkning på min HH … og ikke på OCD, som jeg faktisk ikke led af!! Men jeg blev nødt til at stoppe med Anafranil, da jeg ikke ikke arbejde uden at falde i søvn (en af bivirkningerne).

Omkring 2000 blev jeg sat på Paxil og betegnet som et offer for OCD og social angst. Det så ud til, at livet var forbi. Jeg blev skilt og flyttede ind i hus på landet for at levede resten mit liv med min hund og kat.

Så skete der noget fantatisk (jeg kalder det for ”gudsøjeblikket”). Jeg meldte mig som frivillig til et forsøg med en ny antidepressiv medicin. Lægen, som interviewede mig, var en kendt ekspert indenfor angst. Efter 5 minutter fortalte han mig, at jeg var for kompliceret til forsøget, men han ville gerne tale om mine problemer. Efter en halv times tid chokerede han mig: ”Du er ikke en typisk angstlidende person, og jeg synes du skal tjekke om du lider af HH”. Han fortalte også, at min manglende motivation om morgenen måske ikke var depression, men nærmere søvnforstyrrelser. Næste måned skal jeg igennem en søvnundersøgelse.

Siden den håbefulde dag for en måned siden har jeg undersøgt og læst beretninger om folk, der lider af HH. Jeg skal ikke fortælle, hvor mange tårer jeg græd over endeligt at finde folk, som kan forstå min smerte.

Min familielæge ordinerede mig DriSol, der er fint, så længe jeg ikke kommer nogen nær. Jeg skal til en hudlæge om et par uger. Uheldigvis har den læge ikke kendskab til HH (jeg er medlem af en sygesikring og kan derfor ikke frit lægevalg).

Jeg sveder ikke så slemt som jeg tidligere gjorde, men det styrer stadigvæk mit liv. Jeg overvejer at prøve Fischer-maskinen (iontoforeseapparat, red.) og også at få en operation for at få det helt væk og nyde mine sidste år.

Tak fordi du lyttede til min historie. Jeg havde bare behov for at komme af med det, der har tynget mig i så lang tid.

Jeg tror, at det eneste spørgsmål jeg nu står tilbage med, angår operationen. Selvom det er svært at forestille sig at kompensatorisk sved vil være værre, end det jeg har haft. Den lokale klinik, som kan udføre operationen, hævder at de har erfaret, at overskæring af nerverne giver mindre kompensatorisk sved.

Vær forsigtig og lad ikke psykolog-verdenen berøve dig din fornuft og liv, som det skete for mig.

Pete

Hvis du har en beretning fra dit eget liv, som du har lyst til at dele med andre, kan du sende et kort indlæg til sved@sved.dk.

Til toppen